ІСТОРІЯ ОСВІТИ

СЕЛА  МИТНИЦЯ ВАСИЛЬКІВСЬКОГО РАЙОНУ

         Історія шкільництва в селі Митниця Васильківського району розпочинається з 1860 року, коли стараннями місцевого священика Миколая Федоровича Должанського було засновано першу школу, якою він керував 9 років. За свою освітню діяльність священик отримав архієрейську подяку від київського митрополита.

З 1869 року школу очолив священик Матвій Власович Шоломовський. За його наставництва в школі помітно збільшилась кількість учнів. Священик також був відзначений багатьма церковними відзнаками за свою просвітницьку діяльність, яку здійснював 29 років.

З 1898 року завідувачем митницької школи було призначено священика Георгія Романовича Діаковського.

Перший час свого існування митницька школа не мала окремого приміщення і тому перебувала в найманих будинках. Згодом миряни відвели для митницької школи окрему будівлю, в якій школа перебувала до часів радянської влади.

Загалом кількість учнів у школі була нестабільною, проте простежувалась тенденція до її зростання: від 19 учнів в 1864 році до 118 в 1914 році, адже розвиток економіки вимагав все більшої кількості грамотних працівників.  Зі становленням на селі радянської влади, школі було виділено приміщення панського маєтку.

Водночас потреби в ліквідації неграмотності на селі та обмеженість кількості навчальних приміщень змусили працювати навчальний заклад в три зміни. До того ж в школі навчались не лише діти з Митниці, а й учні з навколишніх сіл. Саме існування школи стало можливим завдяки зусиллям небайдужих жителів села. Першим її директором в радянський час став засновник митницької артілі Кознодій Максим Гнатович, якого змінив на цьому посту Шевчик Леонід Андрійович.

          В роки другої світової війни діяльність школи було призупинено.

Після відновлення навчання директором школи став ветеран війни Голодненко Михайло Микитович, який зі своїми бойовими побратимами Пархоменком Олексієм Леонтійовичем, Степаненком Леонідом Васильовичем та іншими вчителями продовжили сіяти добре, мудре, вічне.

З  чотирирічної церковно-приходської  школа стала семирічною.

В повоєнні роки - восьмирічною.  З 1989 року – загальною середньою школою.

З цього часу і до 2003 року директором Митницької школи працювала  Жилінська Юлія Арсенівна

З 2003 року директором Митницького НВК працює Мазуренко Валентина Олексіївна.

Дякуючи Герою України  Засусі Тетяні Володимирівні, в 2004 році в селі було побудовано нове, сучасне приміщення школи.

З відкриттям  в 2012 році дошкільних груп, школа стала навчально-виховним комплексом.

          На сьогоднішній день в НВК навчається та виховується більше ста учнів та вихованців, працює 16 досвідчених педагогів. Протягом останніх років Митницький НВК в рейтингу навчальних закладів Васильківщини посідає провідні місця.