ХАРЧУВАННЯ

Основними принципами організації харчування дітей

дошкільних груп є:

суворе дотримання принципів часу та інтервалів між годуваннями,
– правильний кількісний і якісний розподіл їжі на окремі прийоми,
– дотримання умов прийому їжі та правил поведінки дитини під час прийому їжі.
– адекватна енергетична цінність раціонів відповідно до енерговитрат дітей;
– збалансованість та максимальна різноманітність раціону;
– адекватна технологічна та кулінарна обробка продуктів та страв, що забезпечує їхні смакові якості та збереження вихідної харчової цінності;
  врахування індивідуальних особливостей дітей (у тому числі того, що дехто з них не переносить окремих продуктів та страв);
  забезпечення санітарно-гігієнічних норм, у тому числі дотримання всіх санітарних вимог до стану харчоблоку, продуктів харчування, їх транспортування, зберігання, приготування та роздачі страв. 

             В дошкільному навчальному закладі забезпечено збалансоване харчування дітей, необхідне для їх нормального росту і розвитку з дотриманням натурального набору продуктів, визначених МОЗ України спільно з МОН України за погодженням з Міністерством фінансів України.

           Контроль за організацією та якістю харчування в закладі, вітамінізацією страв, закладкою продуктів харчування, кулінарною обробкою, виходом страв, смаковими якостями їжі, санітарним станом харчоблоку, правильністю зберігання, дотримання термінів реалізації продуктів здійснюється старшою  медичною сестрою, завідувачем   дошкільного навчального закладу.

            В закладі встановлено триразове збалансоване харчування, в літній оздоровчий період   діти споживають соки, фрукти. 

            Батьки вносять плату за харчування дітей у розмірі, що не перевищує 60% вартості харчування на день, відповідно до Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 28 січня 2016р.   50/о.

             Продукти харчування та продовольча сировина доставляються в ДНЗ спеціалізованим транспортом , товарна сумісність витримується. Приймання продуктів в ДНЗ здійснює комірник. Під час приймання проводиться оцінювання продуктів та сировини за зовнішнім виглядом, запахом, смаком, кольором, консистенцією. Приймання продуктів без супроводжуючих документів, що підтверджують походження, безпечність, якість (ґатунок, категорію, дату виготовлення, термін реалізації, умови зберігання), відповідність стандартам, не допускається.  

            Для зберігання продуктів в закладі є всі умови: побутові холодильники, комора. В холодильниках  наявні термометри для контролю температурного режиму. Холодильники миються  та розморожуються відповідно по мірі забруднення та невідповідності температурному режиму. 

            Усі продукти харчування зберігаються згідно з прийнятою класифікацією, щодо умов зберігання та товарного сусідства: сухі, хліб, м’ясні, рибні, молочні, гастрономічні, овочі. Терміни реалізації продуктів дотримуються. Всі продукти доброякісні, мають сертифікат якості. Щодня  приміщення харчоблоку прибирається з використанням миючих засобів. Відповідно до графіку прибирань, один раз в місяць проводиться генеральне прибирання приміщення з використанням миючих та дезінфікуючих засобів.

          Під час приготування страв дотримується потоковість виробничого процесу. Обробка сирих та готових продуктів проводиться окремо,  з використанням інвентарю  відповідного маркування.

    Контроль за організацією харчування у дошкільному закладі здійснюється директором НВК, яка постійно тримає в полі зору наступні питання:

– оцінка якості продуктів та сировини, що надходять в заклад, їх відповідність супроводжуючим документам, кількість та вагова відповідність; 

– наявність сертифікату якості;

– контрольне встановлення відсотку відходів; 

– складання актів бракеражу при невідповідності якості, ваги, відсотку відходів;

– відповідність виходу готових страв меню – вимозі;

– відповідність ваги та кількості страв раціону, що отримані помічником вихователя;

– встановлення ваги та відповідності дитячої порції;

– встановлення відсотку відходів їжі на вікових групах;

–  внесення записів у Журнал контролю за харчуванням.

 

Перелік заборонених страв 

  

В дошкільному закладі не допускається  виготовлення та реалізація продуктів та страв, які є епідемічно небезпечними:

-          Фляжне, бочкове, в пляшках, пакетах молоко без термічної обробки;

-          Сир, сметана без термічної обробки;

-          Зелений горошок без термічної обробки;

-          Кисле молоко, як напій і виготовлення з нього сиру (лише для тіста);

-          Страви з макаронними виробами з фаршем (по-флотськи);

-          Вироби швидкого приготування;

-          Вироби у фритюрі;

-          Біляші;

-          Пиріжки з лівером;

-          Млинці з м’ясом та сиром м’яким;

-          Сиркова маса;

-          Фрикадельки в томатному соусі (консерви);

-          Рибні консерви з добавленням олії, томату, оцту;

-          Холодець, заливні блюда, паштети, форшмаки, зельці;

-          Холодні перші страви;

-          Субпродукти (кров, діафрагма, легені, нирки, голови), за винятком печінки та язика;

-          Соки непромислового виготовлення;

-          Морс, газовані напої, квас, натуральна кава;

-          Кремова ні кондитерські вироби, в тому числі з білкових кремів;

-          Консерви домашнього виготовлення;

-          Гриби;

-          Бульйон з одних кісток;

-          Салати рибні та м’ясні;

-          Копчену рибу;

-          Глазунью (випускну яєчню);

-          Продукти, що містять синтетичні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі, консерванти.